кадър Незаконно е да се уволняват служители заради снимки или лайкове

...
кадър Незаконно е да се уволняват служители заради снимки или лайкове
Коментари Харесай

Тодор Капитанов: Незаконно е да уволниш служител заради снимка или лайк в социалните мрежи

кадър 

Незаконно е да се уволняват чиновници поради фотоси или лайкове в обществените мрежи. Тези сигнали през последните години обаче зачестиха в КНСБ. 

" Тези сигнали са от няколко години. Сега има по-голям интензитет и разрешиха да бъдат засечени, с цел да можем да ги представим пред обществото. Става въпрос най-много за сигнали от работещи най-много в обществените мрежи. Без значение дали го прави под формата на физическо лице или в персонално качеството, работещите търпят наказания, тъй като вършат интензитет във Фейсбук ", сподели националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов в ефира на .

Той добави, че няма никакво законово съображение човек да търпи сходни наказания.

" В закона няма някакво съображение, за което работещият да носи наказване за това какво прави в персоналния си профил във Фейсбук. Личният профил в обществените мрежи е персонално пространство и няма никакво отношение с професионалните задължения. Работещите би трябвало да знаят, че държанието им към момента не е обвързано юридически с това какво работят, кои са ", разяснява още Капитанов.

И акцентира още, че в огромните компании в Европа са създали своите рекомендации, политики и правила за работещите.

" Практиката там е такава, че когато човек стартира работа - му се демонстрират правила, които са точни и ясни. Те са за това какво се предлага по какъв начин човек да работи в обществените мрежи. Част от тях предлагат да не се споделя служебна информация, да не се споделя информация за сътрудници ", добави националният секретар на КНСБ.

Той напомни, че правата на индивида са уредени в Кодекса на труда и вътрешните разпореждания на компанията.

" Ако някъде има уредени правила за Фейсбук - те са целесъобразни на този стадий. Регулация на общуването би следвало да има. Но тематиката е доста деликатна, тъй като става въпрос за персонална независимост и независимост на словото. Много постоянно хората нямат хигиена на другарство, качват подигравателни фотоси за сътрудниците си ", сподели още специалистът и уточни, че сега хората се сблъскват с дисциплинарни санкции, закани за уволняване, а някои и непосредствено са уволнявани.

" Трябва да знаят, че всички такива актове, които са се случили, са отпадали в съда, тъй като не е законно. Но работодателите употребяват всевъзможни други способи, с цел да покажат ситуацията си по отношение на работещите ", безапелационен е Тодор Капитанов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР